Skip to content
Back to top

Fastems toimittaa Patrialle joustavan automaatiojärjestelmän osana F-35-hankkeen teollista yhteistyötä. Järjestelmää käytetään hävittäjien eturunkojen koneistus- ja kokoonpanotyössä ja se vastaa Fastemsin aiempaa toimitusta Lockheed Martinille Yhdysvaltoihin.

Vuosina 2024–2025 toimitettava järjestelmä sisältää eturunkojen liikkeen mahdollistavan automaation lisäksi pesuaseman sekä kaksi latausasemaa kappalelogistiikkaa ja -kokoonpanoa varten. Järjestelmä kytketään kahteen työstökoneeseen. Tuotannonohjaus tapahtuu Fastemsin MMS (Manufacturing Management Software) -ohjelmistolla, mikä varmistaa oikea-aikaisen ja tehokkaan tuotannon. Ohjelmisto tukee myös valmistettavien osien täyttä jäljitettävyyttä, mikä on keskeistä ilmailuteollisuudessa.

”Fastemsilla on pitkä asiakas- ja yhteistyösuhde Lockheed Martinin kanssa Yhdysvalloissa. Olemme erittäin tyytyväisiä, että voimme mahdollistaa F-35-osien tehokkaan valmistamisen myös Suomessa. Tämä teollisen yhteistyön hanke tuo Patrialle ja Suomelle monia huoltovarmuuskriittiseen teknologiaan ja osaamiseen liittyviä etuja. Se myös parantaa Puolustusvoimien valmiutta kaluston ja osaamisen kehityksen myötä”, Fastemsin toimitusjohtaja Mikko Nyman toteaa.

Hävittäjän eturunko Fastemsin aiemmin toimittamassa järjestelmässä. Kuvan alkuperä www.aerospacemanufacturinganddesign.com.

”Paikallinen F-35-hankkeeseen liittyvä valmistuskyky ja -kapasiteetti vahvistavat F-35-järjestelmän huoltovarmuutta sekä kriittistä osaamista ja hallintaa niin normaali- kuin poikkeusoloissakin. Patria haluaa hyödyntää paikallista erityisasiantuntemusta ja kyvykkyyksiä Fastemsin kaltaisten erinomaisten kumppanien kanssa. Suomalaiset korkean teknologian yhteishankkeet kehittävät paikallista osaamista ja luovat työpaikkoja”, sanoo Patrian F-35-hankejohtaja Petri Hepola.

Nyman jatkaa:On hyvin arvokasta, että maailman johtavaa valmistus- ja automaatioteknologiaa kehitetään ja käytetään Suomessa. Älykäs automaatio parantaa merkittävästi tuotannon tehokkuutta ja joustavuutta. Lisäksi ilmailuteollisuudessa työkappaleiden siirtäminen manuaalisesti aiheuttaa tyypillisesti turvallisuus- ja laaturiskejä, jotka ovat vältettävissä automaation avulla.”

Lisätiedot ja mediayhteys:

Toimitusjohtaja Mikko Nyman, Fastems Group, 040 587 4402, mikko.nyman@fastems.com

Fastems toimittaa joustavia automaatio- ja digitalisaatioratkaisuja CNC-erävalmistukseen

Fastems on perheomisteinen automaatioteknologian edelläkävijä, jolla on yli 40 vuoden ja 5000 järjestelmän kokemus yli 100 työstökone-, laite- ja ohjelmistobrändin kanssa. Fastemsin asiakkaita ovat teolliset kone- ja laiterakentajat (OEM) sekä heidän alihankkijansa Euroopassa, Pohjois-Amerikassa sekä Aasiassa. Fastemsin automaatiojärjestelmät ja palvelut keskittyvät jyrsin- ja sorvausprosesseihin kaikilla teollisuudenaloilla. Ne on varustettu alan johtavalla MMS-ohjauksella (Manufacturing Management Software). Fastemsin tehtävänä on mahdollistaa asiakkaidensa onnistuminen automatisoidussa vaihtelevassa erätuotannossa. Näin yhtiö kasvattaa asiakkaidensa tuottavuutta ja auttaa luomaan kilpailukykyistä, kestävää ja vahvaa valmistamista.

www.fastems.com

Patria on kansainvälinen puolustus-, turvallisuus- ja ilmailualan luotettu elinkaaren tukipalvelujen, teknologiaratkaisujen ja lentokoulutuksen tuottaja. Patria tarjoaa kaluston käytettävyyttä ja suorituskyvyn jatkuvaa kehittämistä sekä tiedustelu-, valvonta- ja johtamisjärjestelmien tuotteita ja palveluita ilmailu- ja puolustusalan toimijoille. Patrian missiona on olla asiakkailleen tae toimintavarmuudesta, ja visiona on olla #1 kumppani kriittisissä toiminnoissa maalla, merellä ja ilmassa. Patrialla on toimipisteitä Suomen lisäksi muun muassa Ruotsissa, Norjassa, Belgiassa, Alankomaissa, Virossa, Latviassa ja Espanjassa. Konsernissa toimii yli 3 000 ammattilaista. Patrian omistavat Suomen valtio (50,1 %) ja norjalainen Kongsberg Defence & Aerospace AS (49,9 %). Patria omistaa 50 % Nammosta, ja yhdessä nämä kolme yritystä muodostavat johtavan pohjoismaisen puolustuskumppanuuden. 
www.patriagroup.com